De tientallen jaren geleden door mijn familie aangeplante Kothreiki olijfbomen zijn uiterst geschikt voor de warme en droge Griekse zomers, maar overleven ook de koudere winters. De bomen worden al van generatie op generatie met veel aandacht op biologische wijze verzorgd. Er worden geen bestrijdingsmiddelen of onnatuurlijke kunstmest gebruikt.

De jaarlijks geproduceerde olie is teveel om slechts te dienen voor eigen gebruik. Wij vinden het zonde als deze hoge kwaliteit olie bij een opkoper verdwijnt en gemengd wordt met olijfolie van mindere kwaliteit. Mede daarom hebben wij besloten de olie naar Nederland te vervoeren om zo jou een kans te geven van deze smaakvolle olijfolie te kunnen genieten!

Wist je dat er voor 1 liter van onze koudgeperste olijfolie, tussen de 6 en 8 kilo vers geplukte olijven nodig zijn?

Parnassos is een bergmassief gelegen in centraal Griekenland. De hoogste top van deze berg is 2457 meter. De Griekse zon en wind laten tijdens de zomers de olijven rijpen totdat het juiste moment is aangebroken om de olijven te plukken. Dat gebeurt doorgaans tussen eind oktober en halverwege januari.

Wist je dat het oude plaatsje Delphi vlakbij de boomgaarden ligt? Zou het orakel zoveel jaren goede raad hebben kunnen geven dankzij de olijfolie van de Parnassos?

Volgens eeuwenoude traditie komt de hele familie bij elkaar om te helpen bij het plukken. Ooms, tantes, neven en nichten zorgen ervoor de olijven zo zorgvuldig mogelijk te plukken en zo snel mogelijk naar de beste lokale perserij te brengen. In de perserij worden de olijven gewassen en koud geperst. Dat betekent dat de olijven niet verhit worden tijdens het persen en er geen chemische behandelingen plaatsvinden. Zo ontstaat onze pure extra virgin olijfolie met een zeer lage zuurgraad. Onze Parnassos olijfolie heeft een zuurgraad tussen de 0,2 en 0,4 %.

Wist je dat de zuurgraad van een extra vergine olijfolie niet boven de 0,8 % uit mag komen?

Volgens de traditie is Papou (opa) de eerste die het vloeibare goud mag proeven. Wij vinden niets lekkerder dan een stukje brood te dopen in de nieuwe vers geperste olie.

Over de wijze van verpakken hebben we goed nagedacht. We bottelen onze olie in donkere, stijlvolle blikken. Dit doen wij omdat zo het daglicht de smaak en de kwaliteit van de olie niet negatief kan beïnvloeden. Het luxe stoere Parnassos-blik is dus met recht dé blikvanger van je keuken.

Wist je dat olijfolie in een doorzichtige fles sneller bederft dan in een donkere fles?

 Onze olijfolie is uitermate geschikt om te gebruiken in bijvoorbeeld salades of om met wat zeezout en brood te serveren op een zomerse dag als aperitief wanneer je gasten hebt. Dit noemen we koud gebruik. De olie kan natuurlijk ook gebruikt worden om in te bakken of om groenten te stoven in de oven. 

Naast de olijfolie uit het gebied van de Parnassos, heeft de natuur daar nog meer heerlijke producten te bieden. Zo hebben we oregano en bergthee in ons assortiment.

Beide groeien in het wild in de schone berglucht verwarmd door de Griekse zonnestralen. Hierdoor krijgen de kruiden en thee een volle smaak.

Lokale boeren plukken de producten met zorg zodat het plantje daarna weer kan doorgroeien voor een volgende pluk.